VIATGES DE BENCHMARKING

Pauline Pourailly

Des de la seva creació, FemCAT organitza cada dos anys un viatge de benchmarking amb l’objectiu d’observar de primera mà algun aspecte en què un país visitat és referent mundial. A través de l’observació i de les converses, es poden extreure les lliçons més importants que es podrien reproduir un cop de tornada a Catalunya.

9A EDICIÓ (2021-2022): VIATGE DE BENCHMARKING A CATALUNYA

En el context pandèmic i amb les restriccions per a viatjar a l’estranger, es van transformar les limitacions en una ocasió de repensar l’oferta i proposar un Viatge de benchmarking a Catalunya amb l'objectiu de (re)descobrir l’ecosistema empresarial a Catalunya, (re)apreciar la innovació de les empreses catalanes, (re)connectar amb la comunitat FemCAT, tot i comparant-ho amb els aprenentatges que vam fer gràcies als viatges de benchmarking precedents.

8ª EDICIÓ (2019): E-ESTAT I INNOVACIÓ: ESTÒNIA I FINLÀNDIA

L’anomenat e-estat a Estònia destaca per la tecnologia i la digitalització a tots els nivells: administració, vot electrònic, salut, empreses (residència digital, start-ups). Internet hi és un dret social, 99% dels serveis són en línia i només 3 tràmits s’han de fer presencialment: casar-se, divorciar-se i la compravenda d’immobles. El viatge es va acabar a Helsinki, reprenent el tema de la digitalització i en l’aposta per la recerca i la innovació com a estratègia de país.

7ª EDICIÓ (2017): COL·LABORACIÓ PÚBLIC-PRIVADA I ESTAT DEL BENESTAR: DINAMARCA

El viatge a Dinamarca ens ha permès observar i aprendre sobre l’alt grau de cooperació entre diferents estaments de la societat, que fan possibles iniciatives amb visió global i al mateix temps focalitzades, amb pragmatisme i flexibilitat, com la transició a energies renovables, l’atracció de talent, la innovació i la recerca aplicada, i l’estat del benestar, posant el focus en el sistema de pensions i la flexiseguretat al mercat de treball.

6ª EDICIÓ (2015): INNOVACIÓ I EMPRENEDORIA TECNOLÒGICA A SILICON VALLEY, CALIFÒRNIA, ESTATS UNITS

L’objectiu del viatge ha estat observar les empreses de creixement exponencial i els factors interns i externs que fan possible aquest creixement. Així, se n’han extret conclusions, tant relatives a la gestió interna de les empreses com a l’estructura institucional que hi dóna suport.

5ª EDICIÓ (2013): LA COMPETITIVITAT D’UNA POTÈNCIA INDUSTRIAL I LA FORMACIÓ PROFESSIONAL DUAL A BAVIERA, ALEMANYA

Alemanya, i Baviera en particular, demostren que és possible mantenir una economia industrial basada en la qualitat i la innovació tecnològica en un paradigma de sous alts i atur limitat. L’observació es va centrar en el sistema de recerca i transferència de tecnologia i en la Formació Professional Dual, des de la seva gestió a les cambres de comerç fins a l’aplicació a les empreses.

4ª EDICIÓ (2011): EL FOMENT DE L’EMPRENEDORIA I L’IMPULS DE LA R+D+I: EL CLÚSTER HIGH-TECH DE TEL AVIV, ISRAEL

Aquest petit estat mediterrani és líder mundial en inversió en capital risc per habitant. Ho fa possible un sistema d’emprenedoria tecnològica altament competitiu, amb incentius notables per als joves i per al sistema de recerca i un prestigi i projecció internacional que fa de tot el món alhora un mercat i un soci en potència.

3ª EDICIÓ (2009): MASSACHUSETTS: RECERCA I TRANSFERÈNCIA DE TECNOLOGIA

En aquest viatge es va observar el sistema universitari de la zona de Boston, on la recerca de primer nivell fa possible el lideratge mundial en la transferència de tecnologia i en la generació d’un ecosistema d’emprenedoria basada en el coneixement.

2ª EDICIÓ (2008): HONG KONG I SHANGHAI: INFRAESTRUCTURES I CONNECTIVITAT AÈRIA

Les infraestructures van ser protagonistes en aquest viatge a Hong-Kong i Shanghai. L’aeroport de Hong-Kong, construït en una illa artificial sobre el mar, ha significat un revifament de l’economia de la regió, activant el trànsit de passatgers i mercaderies. A Shanghai, la comunitat empresarial catalana va mostrar les oportunitats, tant per a la producció com pel seu mercat interior, de la Xina.

1ª EDICIÓ (2007): FINLÀNDIA: INTERNACIONALITZACIÓ I INNOVACIÓ

El primer viatge de benchmarking de FemCAT va explorar l’excel·lència en el camp de la transferència de tecnologia i l’ensenyament a Finlàndia. El consens en el plantejament d’objectius a llarg termini per al país i la col·laboració público-privada en la posada en marxa de les actuacions per aconseguir-los va constituir la base de les observacions dutes a terme en aquest viatge.

Modificar cookies